El coworking ha passat de ser una moda a una opció cada vegada més demandada per professionals i petits empresaris. La possibilitat de llogar un espai de treball amb tots els serveis necessaris per dur a terme l’activitat està impulsant un sector que aquest any podria generar un negoci de més de 150 milions d’euros a Espanya.

No obstant això, molts es pregunten si compensa realment pagar una quota en un coworking per l’espai més els serveis extra (connexió wifi, zones comunes professionals i oci, cafeteria, servei de paqueteria i correspondència, possibilitat d’incloure-ho com a domicili social …) més que treballar des de casa. I una bona manera de respondre a aquest dubte és repassar les conclusions a què ha arribat la Direcció General de Tributs després d’una consulta relativa a les despeses deduïbles en l’IRPF d’aquesta nova fórmula de treball.

Segons explica el despatx Salcedo Advocats, tant en el cas de treballar en un coworking com a fer-ho des d’un habitatge propi o llogat, “com a pas previ a poder deduir les despeses en l’IVA o en l’IRPF, cal que l’empresari o professional doni d’alta a Hisenda l’immoble des del qual realitzarà la seva activitat, mitjançant la presentació d’un model 036 “.

Una vegada que estigui donat d’alta, cal complir una sèrie de requisits per poder deduir les despeses que comporta la quota d’un coworking. El més important de tot, segons el fisc, és que l’activitat que desenvolupi el professional ha d’estar correlacionada amb l’obtenció d’ingressos. És a dir, “que aquesta despesa serveixi a l’empresari o professional per obtenir ingressos. I és que, quan no hi hagi aquesta vinculació entre la despesa i els ingressos obtinguts, Hisenda podrà negar la seva deducció, tal com ha fet en alguna ocasió”, aclareix el despatx d’advocats.

A aquest requisit s’uneix la necessitat que la despesa ha d’estar justificada de forma correcta, amb la factura original emesa per l’empresa que cedeix l’espai de coworking. També ha d’estar registrat en els llibres fiscals i la comptabilitat que ha d’arribar el professional o empresari.

Què compensa més: coworking o treballar des de casa

Què compensa més: coworking o treballar des de casaI ara ve la pregunta del milió: què compensa més, pagar la quota d’un coworking o treballar des de casa? Deixant de banda les circumstàncies personals i laborals de cada professional, des de Salcedo Advocats recorden que “Hisenda no planteja objeccions a la deducció de la despesa de la quota de coworking, més enllà de les habituals que s’exigeixen per a qualsevol despesa”. Per això, aclareix el despatx, aquesta alternativa és menys problemàtica que la de quedar-se a treballar des de casa des d’un punt de vista fiscal.

I és que no podem oblidar que el fisc estableix una bateria de límits a tots aquells que exerceixen la seva activitat des de casa i volen deduir les despeses associades a l’esmentat exercici. Per exemple, que el professional només pot deduir les despeses pròpies de la titularitat de l’immoble (quota mensual de la comunitat, IBI, taxa d’escombraries …) en la proporció als metres que utilitzi per desenvolupar la seva activitat, no sobre el total de l’habitatge. Per exemple, si utilitzeu 30 m2 d’un habitatge que té 150 m2 de superfície, només es podrà aplicar la deducció per aquests 30 m2.

Les restriccions augmenten per les despeses relacionades amb els subministraments de l’habitatge, com pot ser el telèfon, la connexió a internet, la llum, l’aigua, el gas o la calefacció; sobretot si tenim en compte que, des del 1 de gener de 2018, el professional només pot deduir-se el 30% d’aquestes despeses pel que fa als metres que destini a l’exercici de l’activitat, i no sobre tot l’habitatge.

Tot i que des del despatx recorden que en alguns casos és possible provar un percentatge superior, la veritat és que aquesta possibilitat pot comportar molta litigiositat a l’hora de determinar si la superfície que el contribuent indica que utilitza al seu acompliment laboral és real o no, o quan el contribuent pretengui provar que utilitza més metres per a la seva activitat. Una problemàtica que no afecta l’opció del coworking. En aquest cas, és possible deduir les despeses sense oposició a l’estar inclosos en la quota que el professional desemborsa.

Info by Idealista.com

 

Pin It on Pinterest

Share This