Com i per què va sorgir la idea de l’espai de coworking? Com són els coworkers? Definitivament, la modernitat va modelant la nostra manera de percebre la feina i afegint cada cop més modalitats. El coworking n’és una, que en els darrers anys ha evidenciat un creixement exponencial.

 

El naixement del coworking

Encara que el coworking sigui un concepte àmpliament utilitzat avui, potser molta gent ni tan sols l’ha escoltat, la veritat és que no va néixer de la nit al dia. La seva història es remunta fins fa un parell de dècades.

Per als amants del cowork i aquells que sentin curiositat per integrar-se a un espai coworking, hem elaborat una breu i molt reveladora ressenya sobre com va sorgir aquesta idea de l’espai de coworking que està revolucionant les bases mateixes de l’activitat laboral, especialment al món industrialitzat.

 

I… on va començar això de l’espai coworking?

Tot i que des de temps remots l’home s’ha associat per treballar evitant la solitud, el coworking va molt més enllà. Veiem que tot va començar a una de les ciutats més innovadores del món: Berlín, al voltant de 1995.

El C-Base, avi de l’espai coworking

Encara que els seus creadors no ho van definir emprant el terme coworking, en buscar a la història veiem que el C-Base de Berlín és el primer lloc que funcionava sota aquestes característiques. En altres paraules, va ser el primer model d’idea de l’espai coworking.

El seu naixement es va donar com una associació, un espai que se centrava en una comunitat específica els integrants de la qual compartien interessos i treballaven sota el mateix sostre. En aquest cas el focus estava posat a la tecnologia i els ordinadors.

Simultàniament, a Viena neix Metalab, un altre espai enfocat a la tecnologia. Entre tots dos, van inspirar la creació d’espais de coworking als Estats Units. Fins ara, no s’havia fet servir el terme.

La paraula coworking neix el 1999

Seria quatre anys després, de la mà de Bernie De Koven, un dissenyador de videojocs, quan s’encunya el terme coworking per fer referència a aquest tipus de feina.

El mateix DeKoven definiria el terme com a “treballar junts com a iguals”. Així tindríem l’embrió d’un estil de treball que avui dia s’ha desenvolupat fins a assolir regions insospitables. Aquesta frase, que contrasta amb “treballar junts encara que separats”, continua sent la base del treball col·laboratiu.

La Schraubenfabrik, una gran comunitat d’emprenedors

El 2002, a Àustria, neix la Schraubenfabrik. Més enllà d’aquest nom impronunciable, aquesta iniciativa/idea de l’espai coworking sorgeix de dos emprenedors, juntament amb altres col·laboradors i socis, tots amb diverses professions.

Va ser així com arquitectes, relacions públiques, consultors de comunicació i altres especialistes van decidir deixar de treballar des de casa per obrir la seva pròpia comunitat.

El que és important de la Schraubenfabrik és que aporta al concepte de coworking la unió de professions molt diverses i la necessitat de vèncer la solitud laboral que es genera en treballar des de casa.

Primer espai oficial de coworking: 2005

El primer espai coworking que podem reconèixer com a tal va ser llançat el 2005 pel programador Brad Neuberg a la ciutat de San Francisco.

Es tractava d’una associació que oferia inicialment de 5 a 8 escriptoris, dos dies a la setmana. Tenia wifi i els ordinadors eren compartits.

El 2006, aquest lloc va tancar només per donar pas a Hat Factory, que va aconseguir gran popularitat. Per aquestes dates es van obrir diversos espais de coworking amb una missió i una visió similar.

Com a dada curiosa, just en aquell moment d’inicis de mil·lenni, es van estendre els cibercafès com a llocs de treball i no només d’entreteniment.

Per exemple, el 2005 es va crear a Berlín una cafeteria amb wifi obert, on qualsevol persona podia anar amb el seu portàtil a treballar. Dos anys més tard, França s’incorpora amb La Boate a Marsella i La Cantine i La Ruche a París.

“Coworking”, tendència a internet

El 2007, el terme coworking i derivats van començar a convertir-se en una tendència dins de la base de dades de Google i altres cercadors d’internet.

I ja la feina estava feta. Des d’aquell moment fins ara, les paraules “coworking”, “nòmades digitals” i altres frases relacionades no han deixat de ser buscades a la web. Una tendència que no sembla disminuir de moment.

idea de l'espai coworking

Des del 2017 fins avui…

A l’últim parell d’anys (2017 i 2018), els espais coworking han proliferat sense parar per tots els països i continents, al punt de convertir-se en una alternativa davant del convencionalisme d’una oficina.

La manera de treballar de milions de persones s’ha transformat i, el que és més important, ha permès el creixement de treballadors independents, emprenedors i petites empreses, a més de contribuir en gran mesura amb l’economia global.

Un espai coworking ben conformat ha de tenir una identitat distintiva, que agrupi persones amb interessos, necessitats més o menys similars i coneixements per aportar als seus coworkers, de manera que es formi una comunitat.

Ja coneixem el passat i perfilem a poc a poc el present de l’espai coworking. Però què espera a aquesta modalitat laboral? Les projeccions, com hem vingut veient, semblen molt positives.

El futur del coworking

Avui els espais coworking estan liderant la innovació, al punt que importants companyies, corporacions, bancs, etc., estan apostant cada cop més a utilitzar aquests espais per als seus treballadors; mentre que un altre sector està invertint en la creació de llocs amb més prestacions, serveis, comoditats i sofisticació.

Sabent tot això, què s’avisora a curt i mitjà termini per al coworking? En primer lloc, ja les grans empreses van començar a recórrer als espais de coworking, ja que s’han adonat del seu potencial per a la constant i vital innovació.

És a dir, moltes prefereixen assignar el seu personal a espais de coworking que a les seves oficines tradicionals, atès que els empleats es troben més a gust i són un brou de cultiu per a les grans idees.

El treballador percep l’espai coworking com un lloc sociable, lluny de la jerarquia imposada a una oficina convencional, per la qual cosa està més disposat a innovar, se sent més motivat. Això, no tan a la llarga, farà que moltes companyies arribin a crear els seus propis espais de coworking. Alguns estimen fins i tot que en uns quants anys el coworking serà la nova oficina; o almenys, naixerà una combinació.

Uber, Twitter, Bacardi, General Electric, Spotify, Apple i Google són només alguns dels gegants que s’han incorporat a aquesta tendència de diverses maneres, en ubicar grups de treballadors en espais de coworking, alhora que generar nexes amb freelancers i emprenedors.

En quina direcció marxa el coworking?

De mica en mica, deixa de ser obligatori el lloguer o la compra d’edificis d’oficines. Els espais de coworking són més econòmics, per no dir efectius a més de productius, flexibles i sense obligacions.

Com que no podia faltar, el coworking a Berlín marca la pauta. S’ha generat una gran competència entre les grans empreses i els espais coworking, que ofereixen oportunitats importants de desenvolupament per a treballadors independents.

És que l’oficina convencional està destinada a desaparèixer? Qui ho sap! Potser el futur, com ho auguren alguns experts a l’àrea, sigui més compatible amb una fusió.

L’assumpte és que les empreses, en veure l’èxit i el creixement del coworking al món, han optat per aplicar estratègies pròpies d’aquesta modalitat. Han creat espais innovadors similars, propicis per a la inspiració i la formació. França, els Estats Units, Espanya, Itàlia, Alemanya es mantenen com la punta de llança d’aquestes iniciatives.

Com podem definir un espai de coworking?

Ara que sabem alguna cosa del passat i ens aventurem al futur, podem atrevir-nos a establir un concepte, sense pretensions d’encasellar una cosa tan flexible.

Tal com has pogut veure, el coworking està en canvi constant, en contínua evolució, per la qual cosa pot ser difícil establir una definició generalitzable. A més, sembla que el concepte mateix té una estreta relació amb “evolució”.

Però en termes força generals, podríem dir que es tracta d’un espai de treball compartit. La seva raó de ser és oferir als freelancers i petites empreses un lloc de treball flexible, permanent, sense una gran inversió, sense lligams.

Compartir l’espai però sense regles, asseure’s junts però no obligatòriament treballar junts. La distribució pot ser molt diversa, però generalment inclou una sala oberta, cafeteria, sofàs, minioficines, àrees de descans compartides i potser alguna sala de reunions.

A les seves instal·lacions es poden oferir tallers, cursos, xerrades, activitats especials, classes de ioga i multitud d’altres opcions per incentivar la innovació i la sinergia.

Flocs Coworking, el lloc ideal per a tu

A Flocs Coworking us oferim un espai on poder desenvolupar les vostres idees i dur-les a terme, sense la necessitat de pensar en grans costos de lloguer d’oficina. Contacta amb nosaltres i comença a gaudir ja de les nostres instal·lacions, 24/7 a la teva disposició.

 

T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: Sales per hores: La nova fórmula d’èxit de les empreses de formació

Pin It on Pinterest

Share This