Avui dia, els espais de treball compartit gaudeixen d’una gran popularitat i cada cop és més habitual veure’ls a les ciutats. Amb la seva oferta d’instal·lacions immillorables (ia bon preu) en un entorn motivador. Se’n valora especialment que estiguin situats en un entorn elegant i que les instal·lacions siguin de primer nivell. Especialment, si compten amb una excel·lent connexió a Internet, sales de conferències perfectament equipades i espais de relax on es pugui confraternitzar amb els col·legues.

Altres espais habituals per treballar són les cafeteries. A elles solen acudir nombrosos treballadors en remot i autònoms per prendre la seva dosi diària de cafè i complir les seves comeses professionals. Però, per què resulten tan atractives? Les respostes són variades, però principalment és perquè resulten molt accessibles a Madrid, hi ha una cafeteria a cada cantonada!

Una altra de les raons del seu èxit és que aquests locals solen tenir un ambient informal. Aquest tipus de professionals es veuen afavorits pel conegut com a “efecte cafeteria”. És a dir, el fenomen pel qual la música instrumental i alguns sons de fons, en els volums adequats, estimulen els senyals sensorials del cervell i milloren l’humor, la percepció visual i la presa de decisions.

 

L’efecte cafeteria

Tot i això, no tot són avantatges. Els cafès són locals pensats normalment per a l’oci i poden no estar dotats dels espais i les eines necessaris per treballar de la manera més còmoda. A més, necessiten tenir un flux constant de clients per ser rendibles.

Aquests són alguns dels pros i els contres d’acudir a un espai de coworking oa la teva cafeteria preferida. Si encara tens dubtes, analitzem alguns factors més:

 

Costos i seguretat

Evidentment, llogar un espai de coworking podria anar-se’n de pressupost segons la ubicació i els serveis que ofereixin, però en molts casos seran uns diners ben emprats. Cal tenir en compte que un coworking és molt més que un lloc on treballar i que, en el preu final, s’hi inclouen extres que poden fer la vida molt més fàcil al professional.

Un dels principals factors a favor seu és la seguretat. A la majoria d’aquests espais, el lloc sol estar perfectament cuidat i supervisat pels seus responsables. A més, sol comptar amb mesures que garanteixen la protecció de l’oficina i dels seus usuaris, com ara càmeres de seguretat i guixetes o calaixeres, on els clients puguin deixar les seves pertinences sota cadenat.

 

A un coworking tens l’opció de tenir un seient assignat

En el cas d’aquells que tenen un lloc fix, el coworking ofereix l’opció de deixar al lloc l’ordinador i la pantalla, així com la resta de pertinences, de manera continuada. D’aquesta manera, la persona podrà deixar les seves coses tranquil·lament per sortir a fer un cafè, menjar o anar al bany, sense cap mena d’impediment.

A més de comptar amb mesures de seguretat, aquests espais són accessibles les 24 hores del dia durant tota la setmana. Així mateix, solen comptar amb altres beneficis com l’accés a impressores, lloguer de sales de reunions en funció de les teves necessitats i esdeveniments de networking on els usuaris tenen l’oportunitat d’establir contactes.

En el cas de les cafeteries, aquestes semblen, a primera vista, una opció més barata, però quan se’n va per la tercera consumició, els costos s’acumulen i pot acabar resultant molt car.

És cert que prendre’t una tassa de cafè a un local del teu gust totes les jornades és un plaer, però aquests negocis no poden garantir que la taula de la teva elecció estigui lliure diàriament.

A més, quan cal reunir-se amb algun client o fer una videoconferència, la mateixa atmosfera que ens encanta per treballar, pot resultar no ser la més idònia per fer aquesta trucada per Zoom.

Has fet comptes del que et costa el cafè i el sandvitx a la setmana? Potser un coworking us ofereixi molt més per menys. Descobreix-ho!

 

Disponibilitat de seients

En un coworking és fàcil trobar el lloc adequat, ja sigui flexible o fix. A més, es pot convocar més persones com a convidades perquè treballin en el mateix projecte.

En una cafeteria, és més que probable que els millors llocs no estiguin disponibles ja que no hi ha cap obligació de reservar taula. També compta amb restriccions de temps pel fet que té horaris fixos, cosa que fa que només sigui factible treballar-hi quan està oberta. En aquests casos, és difícil donar cabuda a grups més grans de manera regular, per la qual cosa resulta complicat col·laborar amb altres persones.

 

cafeteries vs espais de coworking

Comoditats

La majoria dels espais de coworking tenen sales de reunions perfectament dissenyades i ofereixen cafè i te, durant tot el dia. A més a més, la connexió a internet és molt fiable i d’alta qualitat. El més habitual és que, dins de la tarifa, s’inclogui wifi il·limitat en tants dispositius com vulgui el client, amb cable de fibra òptica per a l’ordinador de taula.

Com a avantatge addicional, cal tenir en compte que, si algun dia es fa malbé la connexió, no cal preocupar-se per trucar al tècnic i barallar-s’hi perquè vingui a arreglar-ho. Un gestor del coworking ho farà per tu.

Les cafeteries amb wifi poden perdre el seu encant amb el temps, ja que hi ha moltes persones que usen la mateixa connexió, alhora i per a diferents fins, la qual cosa sol comportar problemes de velocitat i accessibilitat.

 

 

Acústica

Els espais de coworking poden estar plens de gent, però a diferència d’altres espais públics aquí s’està treballant. Si fos necessari parlar d’assumptes més delicats, que requereixin certa privadesa, hi ha sales de reunions on es poden tenir aquest tipus de converses sense ser escoltats.

A les cafeteries, les distraccions abunden: converses, comandes, telèfons que sonen i música que pot no estar al volum apropiat. Per tot això, sol ser habitual acabar escoltant, sense voler, una conversa a la taula del costat que ens faci perdre el fil de la feina. En un entorn així, el soroll pot ser molt molest durant les trucades telefòniques importants i crear situacions de manca de comunicació i frustració.

 

 

Xarxes

En un coworking, la gent treballa de debò. Tot i això, també es pot prendre un cafè amb la resta dels usuaris i mantenir converses reals i productives, de les quals moltes vegades es podran obtenir sinergies i nous projectes.

Aquests espais són coneguts per oferir als seus clients esdeveniments com a reunions informals, firmes de llibres, xerrades i fins i tot, esmorzars i dinars, on es pot fer networking. En intercanviar idees amb persones noves en aquests entorns, és molt fàcil ampliar la perspectiva i obtenir informació útil per als plans professionals.

Tot i això, les cafeteries no solen afavorir aquest tipus de relacions, ja que socialitzar en aquests locals no implica necessàriament compartir coneixements empresarials. És evident que, en aquests llocs, cada dia entren clients nous, cosa que suposa una nova oportunitat de conèixer gent, encara que és clar… No se n’havia anat a treballar?

Això sí, segur que s’estableixen excel·lents relacions amb els cambrers del local, encara que potser l’amo no és tan acollidor quan vegi que té un client que fa sis hores que té un trist cafè.

 

 

El veredicte

Al final, triar entre cafeteries i espais de coworking dependrà, en darrera instància, del treball de cada persona i de les necessitats del moment.

Si es planeja executar tasques creatives, que demanen molta concentració, és millor treballar en un espai de coworking. Per tastar, podeu obtenir un passi d’un dia en un espai compartit proper i tindreu accés a molts avantatges que les cafeteries no us podran oferir, amb el benefici addicional del cafè sense cost!

 

T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: El coaching a les empreses com a eina

Pin It on Pinterest

Share This