En aquests temps en què estem envoltats d’infinitat d’estímuls i busquem resultats immediats, aconseguir que ens escoltin i ens prestin veritable atenció s’està convertint en tot un desafiament. L’èxit dels nostres projectes professionals ja no només depèn de tenir una bona idea o d’executar-la de manera impecable, sinó que cada cop és més important la manera com la comuniquem.

 

Però què hem de fer per comunicar amb impacte?

 

En aquest article recollim alguns dels consells sobre comunicació amb impacte, que t’ajudaran a dominar les teves presentacions i reunions de treball.

Abans de la reunió:

Per marcar la diferència és important obrir el focus i no pensar només en el moment del discurs. Abans de començar la vostra presentació hauràs de preparar bé el contingut, tenir clar el missatge que vols transmetre i assegurar-te que s’entén. Pots practicar amb persones del teu entorn o gravar-te i escoltar-te per polir-lo, saber que domines el tema et donarà seguretat.

Tot i que el missatge és fonamental, hi ha altres aspectes no verbals que has de tenir en compte. Diuen que una bona primera impressió ho pot canviar tot, així que no pots deixar de cuidar el teu aspecte físic i els teus gestos perquè acompanyin el discurs i no ho desvirtuïn. A l’hora de vestir-te, evita tot allò que pugui distreure, estampats, colors estridents, joies massa grans, etc… Pots jugar amb els colors i el seu significat: si vols transmetre autoritat, escull el vermell; el negre o el blau marí us ajudaran si busques elegància i professionalitat; i tria el blanc si vols transparència i honestedat.

Finalment, i no menys important, treballa a la teva mentalitat. El biaix de la “profecia autocomplida” diu que anticipem fets i les seves conseqüències abans que passin realment. Per això, si afrontes la reunió amb una actitud positiva, et sentiràs més segur i s’acabarà sortint bé. Si per contra centrem les nostres energies en tot el que podria passar dolent, ens posarem més nerviosos i fallarem. Així que abans de presentar, intenta concentrar-te en allò positiu del teu discurs.

Durant la reunió:

Com ja hem preparat bé el missatge, durant la reunió la majoria dels nostres esforços s’hauran de centrar, un cop més, en la comunicació no verbal. Tria bé on et col·loques a l’espai, presidir la taula o pujar-te a una tarima t’ajudarà a guanyar confiança i tenir el control de la sala. A més, assegura’t que tens a mà tot el que necessites: ordinador, notes o aigua per no distreure’t.

Un altre aspecte fonamental per comunicar amb impacte a les teves reunions és aconseguir que l’audiència se senti identificada amb tu. Perquè connecti realment amb allò que vols transmetre. Està demostrat que ens refiem més dels nostres iguals, per la qual cosa intentarem adaptar al màxim el nostre to, volum, vocabulari i gestos als del receptor.

Per fer-ho, pots utilitzar la tècnica del mirroring, que consisteix a treure temes de conversa generals, si és possible positius, per observar la comunicació de l’interlocutor i copiar-la. Així, abans de començar li pots preguntar per exemple, com va passar les vacances. Si t’ho compta amb tot luxe de detalls, un to elevat i gesticulant molt, pren nota i, tant com sigui possible, fes el mateix durant la presentació. Escoltar i observar és el que farà que les vostres paraules marquin la diferència.

 

comunicar amb impacte a les teves reunions

 

Per tancar la reunió:

Abans d’acabar, hem de tractar que l’interlocutor pensi o fins i tot digui que sí a la nostra proposta perquè després arribi a executar-la realment. Per això, parafraseja algun dels seus arguments. A ningú no li agrada contradir-se, així que, si utilitzes les seves pròpies paraules per introduir el teu, estaràs cada cop més a prop de tancar la reunió amb èxit.

Si apliques aquests consells per comunicar amb impacte a les teves reunions, difícilment rebràs un no per resposta, però si fos així, recorda la importància de l’observació. Si has estat atent, hauràs aconseguit identificar què ha fallat i tindràs prou informació per replantejar els teus arguments de manera més atractiva.

 

T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: Esdeveniments Híbrids: un pas més enllà de l’esdeveniment online

Pin It on Pinterest

Share This