El clima organitzacional es pot definir com el conjunt de les sensacions i les impressions dels col·laboradors d’una empresa sobre l’ambient laboral. Es tracta d’un concepte que recull una sèrie de percepcions subjectives, que poden variar molt d’un individu a l’altre. No obstant això, hi ha maneres de mesurar com és el clima que regna a l’organització.

La importància del clima organitzacional

El clima organitzacional reflecteix com se senten els empleats de l’empresa: si estan estressats, satisfets, frustrats, enfadats, etc. També permet identificar les causes de tot allò que senten, de manera que es poden identificar àrees de millora que permeten crear un ambient laboral positiu. Un bon clima organitzacional, en què els treballadors se sentin satisfets i realitzats, donarà com a resultat una plantilla més cohesionada, motivada i productiva, així com una major retenció del talent. El clima organitzacional es pot mesurar amb enquestes de clima laboral, encara que hi ha més eines de les que pots recórrer, com les entrevistes, l’observació o els grups focals.

Clima organitzacional i cultura organitzacional: són el mateix?

Clima organitzacional i cultura organitzacional són dos conceptes estretament relacionats, però no són el mateix. Mentre que el clima organitzacional, com hem dit, depèn de les percepcions dels individus sobre aquesta, la cultura organitzacional representa el conjunt d’idees, pràctiques, polítiques i valors que es promouen a l’empresa. La cultura organitzacional afecta el clima laboral, és a dir, el clima organitzacional és una conseqüència de la cultura d’empresa. Així, si com a part de la cultura es treballen diàriament valors positius o s’imposa un estil de lideratge democràtic, és molt probable que això tingui una repercussió positiva sobre el clima organitzacional i que les percepcions i les idees sobre l’empresa siguin bones. També és important saber que la cultura organitzacional se sol mantenir més o menys constant al llarg del temps, mentre que el clima organitzacional pot variar més fàcilment. Per exemple: una empresa no sol canviar de valors o d’estil de lideratge freqüentment, però el seu clima es pot veure ràpidament afectat per factors externs, com ara uns mals resultats econòmics, o fins i tot per factors interns, com algun conflicte entre departaments.

què és el clima organitzacional

Factors que defineixen el clima organitzacional

 

  • La cultura organitzacional. Com hem dit, la cultura organitzacional té una influència molt important al clima que es genera. Alguns dels aspectes de la cultura d’empresa que més modelen el clima organitzacional són:

 

  • L’estructura de lorganització.
  • El tipus de lideratge: carismàtic, democràtic, burocràtic, autocràtic, laissez-faire…
  • Els valors de lempresa.

 

  • L’entorn de treball. L’espai on es desenvolupa la feina té més importància de la que es pensa en el clima de l’organització. No en va, els empleats hi passen gran part de la seva jornada. Els espais amplis, amb il·luminació natural, grans finestrals, assegurances i de fàcil accés, aconsegueixen millorar l’ànim de la plantilla i, amb això, el clima organitzacional.

També és molt important que l’espai compti amb zones d’ús comú que fomentin les interaccions socials, com ara lounge àrees, cuina, terrasses o zona de cafeteria, on les persones de l’organització puguin                relacionar-se d’una manera més informal entre elles o fins i tot membres d’altres organitzacions. D’aquesta manera, es forgen aliances, es desperta la creativitat, es reforça la comunicació i, en definitiva, es                  crea un clima laboral millor. D’altra banda, també cal tenir en compte la ubicació de l’espai de treball. És important comptar amb una ubicació premium, amb diverses connexions de transport i facilitats d’aparcament que ofereixin diferents alternatives i que serveixin per alleujar l’estrès dels empleats. De la mateixa manera, també és valorable que se situï una zona que ofereixi tot allò que les persones puguin necessitar al seu dia a dia: lleure i restauració, gimnasos, escoles bressol, supermercats, farmàcies, zones verdes, etc.

  • Les responsabilitats. La responsabilitat incrementa la motivació i el compromís i involucra les persones a l’organització, fent-les partícips dels seus èxits. Per aquest motiu, les empreses que promouen la participació activa de tots els seus membres, sense importar-ne el rang, i escolten les seves propostes de millora per a la seva àrea aconsegueixen un millor clima.

 

  • Les recompenses. Aquí cal tenir en compte les recompenses monetàries, però també altres incentius no monetaris, com la flexibilitat horària o facilitats per a la conciliació.

 

  • Les relacions entre els membres de l’organització. Els conflictes i les aliances entre membres de l’empresa o departaments també defineixen en gran mesura el clima organitzacional. Identifica les oportunitats de millora i engega iniciatives que millorin les relacions, com dinàmiques de grup, activitats de lleure o fins i tot sessions intermediacions. Esperem que aquest article t’ajudi a entendre millor què és el clima organitzacional i com el pots millorar.

Si creus que la teva empresa necessita un canvi d’aires, millorant la ubicació i els serveis dels seus headquarters, vine a Flocs Coworking. Comptem amb espais de treball disponibles perquè els seus treballadors  estableixin el seu espai de treball corporatiu. T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: L’estratègia de les empreses per atraure talent

Pin It on Pinterest

Share This