El disseny d’oficina és molt important perquè l’espai que tinguis estigui aprofitat al màxim i la distribució sigui la millor per promoure la productivitat i el confort dels empleats. Per això aquí us respondrem a la pregunta de com dissenyar i distribuir l’espai d’oficina perquè sigui la més adequada segons les necessitats d’espai.

 

Com dividir espais en una oficina

 

Sovint les empreses es troben amb el problema de com dividir espais a una oficina. Això passa quan es disposa d’un local on han de treballar diferents departaments, però no hi ha una estructura que separi cadascun d’aquests espais.

 

Davant d’aquest problema, la solució més recorreguda és utilitzar separadors o mampares divisòries. Aquests elements fàcilment instal·lables suposen un gran avenç en termes d’aprofitament d’espai i increment de la productivitat, permetent dividir els espais d’una oficina sense edificar.

 

Com dissenyar i distribuir l'espai d'oficina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mampares d’oficina són molt importants en qualsevol empresa que tingui molts empleats en una mateixa sala. Les mampares són un element imprescindible en el disseny de qualsevol oficina integral. Compleixen una funció molt important responent a la necessitat de com dividir oficines en escriptoris de treball per a grups de treballadors. En un coworking no és recomanable perquè les mampares divisòries llastrarien la comunicació i l’intercanvi d’idees entre persones. Però en una zona d’oficina gran on hi ha moltes persones fent tasques diferents, els separadors són necessaris. Aquests elements divisors atorgaran un ambient més ordenat on cadascú tindrà el seu espai individual i permetran també reduir el soroll.

 

Avantatges de dividir espais en una oficina

 

És cert que cada dia, el disseny d’oficina s inclina més per obrir cada vegada més i els seus espais són més amplis. Mentre que això és molt positiu i tenen molts avantatges, hi ha un parell de problemes que les mampares poden solucionar.

Com dissenyar i distribuir l’espai d’oficina

Intimitat visual: gràcies a la separació d’espais s’incrementa la concentració quan en una mateixa sala es troben moltes persones juntes. També fa que hi hagi una mica d’intimitat.

Reducció de soroll: En un call-center o oficines molt grans, el soroll dels telèfons sonant pot arribar a ser molt molest. Les mampares ajuden a fer que el soroll sigui una mica menor i no molestin tant.

 

Quins espais cal dividir

Com dissenyar i distribuir l’espai d’oficina

Recepció o sales d´espera: és molt important fer que una sala d´espera sigui molt còmoda per als visitants i que es tinguin totes les comoditats perquè l´espera sigui el més agradable possible. Però cal posar uns límits entre la recepció i la zona on es treballa. Així s’evita que els treballadors es distreguin a causa de les anades i vingudes de diferents persones per la sala d’espera. Un panell de separació com les mampares d’oficina ajuden a separar clarament aquestes dues zones tan diferents. Una decisió intel·ligent de disseny d’oficina.

 

Sales de reunions: si la zona d’oficines és molt àmplia i no hi ha separacions clares, potser cal posar mampares d’oficina per a les reunions més privades amb clients o proveïdors. Aquest aïllament pot ser positiu perquè la reunió no sigui interferida pels sorolls de qualsevol oficina.

 

Sales de formació: muntar un espai per a la formació és senzill i molt econòmic. Utilitzant algun element separador, podeu muntar una zona de formació a la mateixa sala d’oficines. Amb aquestes separacions, les dues zones quedaran separades i no es molestaran l’una a l’altra.

 

Avui dia, el disseny d’oficina s’està fent més obert. Les separacions entre departaments estan desapareixent i és un canvi necessari a favor de la modernitat i la integració. El disseny típic d’oficina jeràrquic s’està quedant obsolet. Aleshores, quin paper té avui dia el clàssic despatx d’oficina del responsable de l’empresa o organització? Aquí volem especificar el paper que té el despatx del cap a les oficines modernes d’avui dia i com s’ha d’integrar en aquest nou paradigma al sector laboral.

 

El despatx d’oficina modern

 

El despatx d’oficina: un espai més útil

 

En el concepte clàssic d’oficina, el despatx d’oficina del cap ocupa un lloc prominent, ja que és l’espai on se solen prendre moltes decisions importants per a l’empresa. En una organització amb una jerarquia clara, el despatx del cap ocupa el lloc més alt.

 

Tot i això, actualment la clara separació d’espais a les empreses està desapareixent i el despatx ha tingut una disminució significativa d’importància; per això cal donar-li una nova perspectiva.

 

No només és útil com l’espai de treball del cap, sinó que també es pot fer servir per fer certes reunions importants amb clients o proveïdors. S’ha acabat el despatx d’oficina on només entra el cap, ara les tendències de disseny s’inclinen cap a la conversió del despatx en un espai més obert on es puguin celebrar reunions de tota mena i qualsevol mena de treballador pot entrar i consultar qualsevol cosa al cap.

 

Com dissenyar i distribuir l'espai d'oficina

 

El nou despatx d’oficina ja no contempla mobiliari per a només una persona; al contrari, busca més aviat ser el centre on es parli de temes rellevants, on es planifiqui en grup, es faci el repartiment de tasques, es mostrin informes, etc.

 

Els mobles s’han d’adaptar també a aquests canvis incorporant cadires amb rodes per a escriptori, taules àmplies i organitzades, arxivadors de gran capacitat, etc.

 

Transmetre la filosofia de l’empresa

 

El despatx ha de tenir una estètica acord amb la resta de l’empresa, ja no pot ser un espai únic i independent de l’oficina i ha d’estar en consonància amb l’espai on està integrat. Si tota l’empresa té la fusta com a material principal, el despatx també l’hauria d’integrar.

 

Si el disseny de les oficines de l’empresa està enfocat en un estil minimalista, el despatx d’oficina també ha d’estar-ho. El més important de tot plegat és que aquesta estètica transmeti la filosofia de l’empresa. Al nostre post sobre com decorar un despatx d’advocats moderns donem alguns consells que mostren com el disseny de l’espai ha de ser personalitzat.

 

Si vols transmetre modernitat i un esperit innovador a la teva empresa, la decoració del despatx també ha d’anar per aquesta línia. Aquest estil és recomanable per a empreses tecnològiques, informàtiques, etc.

 

Si preferiu transmetre elegància i luxe, el despatx també ha de tenir un aspecte impecable. Això és més recomanable per a bufets d’advocats, arquitectura, etc.

 

Altres maneres senzilles de distribuir millor l’espai d’oficina

 

Les mampares i paravents d’oficina si bé són peces de mobiliari súperpràctiques per separar espais, també hi ha altres mitjans i mètodes per aconseguir que cada departament o col·laborador, segons el nivell jeràrquic i les condicions de l’espai, pugui comptar amb un espai d’oficina propi, amb un major nivell de privadesa i comoditat.

 

De vegades el nombre de col·laboradors que es reuneixen en un sol espai és considerablement alt, tant com per replantejar-se la idea d’implementar un disseny d’oficina on cadascú compti amb un espai de treball privat. No obstant això, en zones de treball com a centres de trucada i oficines d’atenció al client els mobles modulars resulten ser l’opció perfecta per fer la millor distribució de l’espai.

 

Com dissenyar i distribuir l'espai d'oficina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

També és possible distribuir i decorar l’espai del teu despatx o oficina instal·lant parets i paredons portàtils, transportables, elaborats en diversos materials i amb dissenys que aportaran als teus espais de treball una dosi d’intimitat i originalitat.

 

Com distribuir l’espai dins d’una petita oficina

 

Si l’objectiu és dissenyar una estació de treball dins d’un espai amb dimensions reduïdes, l’ideal és procurar-ne l’aprofitament real a través de la incorporació de mobles realment funcionals i que resultin útils per al desenvolupament còmode dels col·laboradors dins del mateix espai de feina.

 

És cert que encara en aquests temps algunes empreses s’enfoquen a marcar l’ordre jeràrquic de cada càrrec o lloc de treball. Per això, és possible que una mampara d’oficina o un separador amb un disseny afí a l’estil decoratiu de l’empresa siguin necessaris per demarcar l’espai destinat a l’oficina del càrrec més alt de l’oficina, ubicant-lo en una zona estratègica d’acord amb la cultura organitzacional de l’empresa.

 

Distribuir l’espai dins una oficina petita us ajudarà a optimitzar l’espai disponible; tanmateix, has de ser conscient que potser només et pots permetre tenir una petita zona de recepció en cas de requerir-la i l’espai disposat per organitzar els llocs de treball.

 

Si comptes amb espai addicional per incloure en el disseny de la teva oficina una petita sala de reunions i un espai destinat a l’esbarjo i descans dels treballadors pots aprofitar l’oportunitat de comptar amb dos espais diferents per a aquests fins. Si no, una bona opció seria compartir el mateix espai per fer reunions puntuals sense que aquestes afectin l’horari de descans dels col·laboradors.

 

Millors consells per dissenyar i decorar la teva oficina amb molt d’estil

 

En casos contraris a aquells on s’hagi de fer màgia per distribuir l’espai disponible, no cal passar per alt el fet de disposar d’un espai de descans per als treballadors. I què millor que un saló que compti amb sofàs, pufs i altres mobles funcionals.

 

No perdis l’oportunitat de crear una decoració plena de creativitat i molt optimisme. Per això una excel·lent idea seria col·locar un parell de jocs amb què els treballadors puguin distreure’s mentre prenen una pausa o durant el recés del menjar.

Com dissenyar i distribuir l'espai d'oficina

 

En un altre ordre d’idees, heu de tenir cura del nivell d’il·luminació de l’oficina. Recorda que hi ha diversos tipus de llum amb què pots ambientar els espais i mantenir la correcta visibilitat dels que es desenvolupen dins d’aquestes oficines.

 

Les plantes formen part vital del disseny d’oficines, encara que sigui una petita planteta com un cactus o un bonsai a l’escriptori o una planta de mida discreta en algun racó o prestatge de l’oficina seran genials per purificar l’ambient i donar-los un toc natural a les oficines.

 

Tingues en compte que segons l’espai del qual disposis dins de l’oficina podràs escollir entre un estil decoratiu o un altre. Tot sigui per mantenir un ambient equilibrat, on les persones se sentin a gust i no hi hagi la sensació que l’oficina s’hi ve a sobre o que està saturada d’objectes. Els colors clars i els ambients clars sempre seran una aposta encertada per als espais petits.

 

Avantatges del disseny d’oficines

 

El disseny d’oficines, a més de ser útil per proveir una millor distribució de l’espai, permet comptar amb llocs de treball on predomina la creativitat i la personalització. Així mateix, comptar amb un disseny d’oficina excel·lent pot ser la raó per la qual tinguis col·laboradors més creatius, satisfets i productius gràcies a la implementació de colors que propiciïn la generació d’energies positives i un ambient ple d’harmonia.

 

El disseny d’oficines a més d’enfocar-se a la decoració, ho fa en la distribució més idònia dels espais, sempre buscant propiciar la comunicació fluida i efectiva entre els col·laboradors a favor de reforçar les relacions interpersonals entre aquests i amb els seus caps immediats.

 

A Flocs Coworking apliquem aquests tips sobre com dissenyar i distribuir l’espai d’oficina. Vols formar part d’aquesta genial comunitat? Contacta’ns!

També et pot interesar: 5 idees per millorar el reciclatge a la teva empresa

Pin It on Pinterest

Share This