Una activitat amb grans avantatges per a professionals, empreses, pimes, freelancers i qualsevol altre negoci. El networking té com a objectiu generar xarxes professionals que puguin ser beneficioses per al desenvolupament laboral i per crear comunitat. Però què és i per a què serveix el networking? Segueix llegint!

Què és el networking?

Una estratègia de màrqueting que serveix per crear aliances professionals de gran valor i establir vincles que es poden transformar en col·laboracions, fomentar sinergies o donar peu a noves oportunitats laborals.

Molt comú al món empresarial tradicional, però que moltes vegades les petites empreses, emprenedors o freelancers no saben aprofitar. Al networking, hi ha avantatges per a empreses i professionals de qualsevol sector.

Per què serveix fer networking?

Una eina cada cop més indispensable per potenciar el nostre negoci. Al saturat món laboral d’avui dia, el networking és una de les claus per donar-te a conèixer i consolidar-te professionalment.

És una cosa que porta temps, però que té moltíssims beneficis a curt, mitjà i llarg termini si es realitza correctament. Entre els avantatges més destacats del networking trobem:

 • Donar a conèixer el teu servei o producte
 • Trobar nous clients
 • Conèixer altres professionals del teu sector
 • Descobrir oportunitats laborals
 • Intercanviar informació
 • Obtenir opinions professionals
 • Entendre millor el nostre mercat

De forma en línia, en xarxes socials com LinkedIn o Instagram, o de forma presencial, en esdeveniments i espais de treball, el networking és recomanable per a qualsevol sector. Però sobretot per a aquells que tot just estan començant.

5 claus a l’hora de fer networking

Segur que ja has fet networking alguna vegada a la teva vida, però si vols treure-li el màxim profit aquí t’explicarem quines són les nostres 5 claus a l’hora d’implementar aquesta estratègia.

1- Crea el teu “elevator speech”

El primer que cal fer és tenir les idees clares. En conèixer algú mitjançant networking, és indispensable que li puguis explicar de manera ràpida, concisa i fàcil a què et dediques.

I per aconseguir-ho, la millor opció és elaborar un “elevator speech” (un terme que fa referència a un petit discurs que està pensant per dir en allò que dura un viatge en ascensor, d’aquí el nom).

Què ha d’incloure el teu elevator speech?

 • Què fas, de manera detallada
 • En què es diferencia el teu servei o producte
 • Quin és l’objectiu del networking

El networking és una activitat fugaç que has de fer recentment. I per això el primer pas és preparar un discurs que pugui comunicar la teva essència professional. Heu de durar menys d’1 minut i l’ideal és trobar el que us diferencia d’altres professionals, per fer el vostre elevator pitch més memorable.

L’única cosa que variarà, segons amb qui entaula conversa, és l’objectiu del networking. En aquesta secció del discurs, hauries de deixar clar per què interessaria a l’altra persona connectar amb tu.

Però a més del teu elevator pitch, també et recomanem lliurar una targeta de presentació. Encara que a l’era digital aquesta pot semblar una recomanació antiquada, una targeta ajudarà que l’altra persona tingui les teves dades de contacte i et recordi amb més facilitat.

2- Estableix un objectiu per al networking

Una activitat que ha de tenir una direcció clara i un objectiu.

El networking sense planificació és com una xerrada a la fila del supermercat: no farà res pel teu negoci. Has d’establir quins són els objectius que vols assolir amb el networking i amb qui t’interessa connectar.

Per descomptat, el principal objectiu del networking és crear una xarxa de contactes, però hi pots anar molt més enllà i establir metes de col·laboració, de sinergies, estratègiques i més.

Aquests són els 3 passos que has de seguir per fer networking:

 • Identificar els teus objectius
 • Definir les persones amb qui vols connectar
 • Buscar-los als llocs adequats

Una activitat que requereix una actitud proactiva, cercant esdeveniments o espais on poder connectar amb qui t’interessa.

3- Qualitat, no quantitat

Encara que tenir una enorme xarxa de contactes a LinkedIn es veu molt bé, no és un bon ús del teu temps.

És important saber que al networking, la qualitat li guanya a la quantitat. No podràs mantenir relacions professionals significatives amb una enorme xarxa, per tant retallar-la en base als teus objectius, sector i preferències és el millor.

D’aquesta manera podràs donar-li un millor ús al teu temps, concentrant-te al networking amb la gent que realment pot aportar alguna cosa al teu negoci.

4- Gestiona activament la teva base de dades

El networking no es tracta només de tenir una xerrada i causar una bona impressió, sinó que és una activitat que ha de perdurar en el temps. Per crear connexions professionals reals, heu d’aprendre a gestionar els vostres contactes.

El primer pas per gestionar els contactes és organitzar-los en una llista. En un Excel o una plantilla de Google Docs podeu anotar els teus fruits del networking amb totes les dades que tinguis: nom, dades de contacte, on les vas conèixer, particularitats que recordis…

La informació és poder, i en aquest cas podeu crear moltes oportunitats per al vostre negoci.

5- Consolida les relacions

Però el networking no és només recopilar dades de diferents persones, sinó que també és mantenir aquestes relacions a mitjà i llarg termini per potenciar-les.

Enviar un primer missatge és una gran iniciativa, però si vols que et recordin i cultivar una relació professional fructífera, hauràs d’estar present a la ment d’aquelles persones.

I com fer-ho? La manera més senzilla de cultivar les relacions és amb el networking a les xarxes socials: reaccionar i comentar els seus estats, respondre a les seves històries… L’objectiu és que no us oblideu de tu.

Flocs Coworking, el teu coworking on fer networking a Palafrugell

Ja coneixeu la importància d’aquesta activitat i com fer networking, però on fer-ho és una altra història.

De vegades pot ser complicat trobar situacions per fer networking, sobretot si treballes pel teu compte. En aquests casos, els espais de coworking esdevenen el lloc ideal per crear aquestes relacions.

Un dels principals avantatges d’un coworking és poder crear una comunitat professional i fer networking en el procés.

Són espais amb moltes possibilitats per a aquesta activitat, amb espais de treball compartits, zones de relax, cafè, esdeveniments…

A Flocs Coworking ens sentim orgullosos de comptar amb un espai que incentiva l’intercanvi professional i el networking.

 

T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: Què és i per a què serveix un coworking el 2023?

Pin It on Pinterest

Share This