Cada cop és més comú escoltar el terme coworking quan es parla de models de treball. Però saps què és el que diferencia un espai de coworking d’una oficina tradicional? Quins són els avantatges de treballar des d’ un coworking en lloc d´una cafeteria o des de casa? Què és i per a què serveix un coworking?

Aquí t’expliquem tot el que has de saber per entendre el coworking.

Significat de Coworking

El terme coworking fa referència a un espai físic de treball compartit on convergeixen professionals amb diferents perfils i estructures de treball. Des d’autònoms, emprenedors, startups i petites empreses, fins i tot grans empreses.

Segons Viquipèdia, el coworking o cotreball es defineix com una forma de treball que permet a professionals compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar els seus projectes professionals de manera independent, alhora que fomenten projectes conjunts.

El que diferencia principalment un coworking d’una oficina tradicional són els espais singulars que el conformen. Que són el que el dota de la possibilitat d’un treball compartit entre els usuaris, els coworkers. Però un coworking és més que només un espai de treball que ocupen professionals de diferents sectors. El que realment el distingeix és la manera com aquests espais i les dinàmiques que generen fomenten la connexió entre coworkers, així com la gran quantitat de beneficis que ofereix per a ells.

Com funciona un coworking?

Un coworking compta amb diferents tipus despais i plans de contractació. Els professionals que decideixen adoptar-lo com el seu espai de treball, i una de les característiques que els distingeix és la seva flexibilitat.

D’una banda, compten amb espais flexibles que estan dissenyats per potenciar la creativitat i deixar fluir les idees, però sobretot per adaptar-se als nous models de treball i les necessitats dels seus usuaris.

D’altra banda, ofereixen diferents plans que s’adapten a l’estil de treball de professionals i empresaris, així com a les vostres necessitats d’espai segons la mida de cada equip.

Quins serveis ofereix un coworking?

Una altra característica important de coworking és que els plans que ofereixen tenen tots els serveis inclosos. En primer lloc, un espai de treball equipat i llest perquè l’usuari simplement entri amb el seu portàtil i pugui començar a treballar, i no només això, sinó que també inclou tot el que pot necessitar durant el dia a dia. Aquests serveis poden incloure:

 • Internet d’alta velocitat
 • Impressores
 • Accés 24/7
 • Cafè i te gratis
 • Zones de descans
 • Terrasses o àrees verdes
 • Cafeteria o cantina

 

Quins tipus d’espais de coworking hi ha?

Potser us pregunteu a què ens referim quan parlem d’espais flexibles en un coworking. Aquí us expliquem quines són les diferents modalitats d’espai que usualment ofereix un coworking:

Hot desk

El terme hot desk s’utilitza per definir un espai de treball on el treballador no té un escriptori fix. Cada dia pot ocupar un lloc diferent dins un espai compartit, és a dir, juntament amb altres coworkers.

Aquest tipus d’espai és ideal per a aquells professionals que fan treball híbrid o teletreball, que es mouen constantment dins o fora de la ciutat. Per tant, necessiten un lloc per treballar a cada lloc, o que simplement no necessiten estar en un lloc fix per exercir les seves funcions .

Escriptori o oficina en espai compartit

Els espais compartits en un coworking són un conjunt d’escriptoris ubicats en una àrea àmplia i diàfana. Aquí, poden segons les necessitats, prendre un lloc, un escriptori, o fins i tot formar una oficina compartida.

Aquesta és una opció econòmica per a aquelles persones que busquen tenir un espai de treball fix, ja sigui de forma independent o en equip, i que a més a més valoren la coexistència amb altres coworkers que estiguin al seu voltant.

Oficina privada

Un coworking també ofereix als professionals l’opció de tenir una oficina privada que s’adapti a les vostres necessitats dins de les vostres instal·lacions. Encara que aquest espai és exclusiu per als coworkers que l’utilitzen, de la mateixa manera poden fer ús dels espais compartits i altres amenitats del coworking.

Aquesta opció és ideal per a aquells equips que busquen més privadesa, però que alhora necessiten flexibilitat.

Què és i per a què serveix un coworking

A més, el coworking posa a disposició dels seus usuaris àrees com sales de reunions, zones de descans, espais per a esdeveniments, cabines per a trucades i videoconferències, i terrasses, entre altres espais que brinden a l’usuari múltiples opcions per potenciar les seves activitats laborals, així com per facilitar el networking amb altres coworkers.

Què no pot faltar en un coworking?

Com hem esmentat abans, un dels elements més importants per a un coworking és la seva comunitat de coworkers, per això també busca afavorir el networking entre ells, és a dir, aquelles accions i activitats que els permeten establir connexions i ampliar la seva xarxa de contactes amb professionals afins a ells, amb l’objectiu de generar sinergies i oportunitats de negoci, ja sigui a curt, mitjà o llarg termini.

Això passa principalment gràcies al fet que el coworking posa a disposició dels seus usuaris amenitats i zones de descans o terrasses que faciliten la convivència i el networking.

Si ja estas convençut de canviar la teva manera de treballar, de què és i per a què serveix un coworking, CONTACTA’NS ARA!

Quins són els avantatges del coworking?

En els darrers anys les modalitats de treball com el teletreball i el treball híbrid han pres cada cop més importància, tant al món de l’emprenedoria com el de les pimes i les grans empreses, i moltes persones pensen que l’única opció que tenen és treballar des de casa o una cafeteria, o bé, llogar una oficina tradicional.

El coworking és un espai de treball dissenyat per potenciar aquestes noves modalitats de treball i que ofereix múltiples avantatges per als professionals i les empreses modernes. Alguns d’aquests avantatges són:

 1. Un coworking ofereix un espai de treball equipat i llest perquè l’usuari comenci a treballar de seguida.
 2. El coworking ajuda a reduir costos i els plans que ofereix són molt més econòmics i fàcils de gestionar que el lloguer d’una oficina tradicional.
 3. Els espais de coworking estan dissenyats per potenciar la creativitat i el benestar dels coworkers.
 4. Per als professionals autònoms o que fan teletreball, el coworking ofereix un espai on es poden concentrar, que els brinda més professionalisme i els permet separar la seva vida laboral de la personal.
 5. El coworking ofereix als seus usuaris múltiples espais, workshops, esdeveniments i activitats per fer networking i gaudir amb la comunitat de coworkers.
 6. Les instal·lacions d’un coworking normalment estan localitzades a llocs cèntrics, ben comunicats i atractius dins de la ciutat, la qual cosa resulta un benefici no només per als coworkers, sinó també per als seus clients.
 7. Normalment els espais de coworking generen un bon ambient que afavoreix la comunicació, la creativitat i el bon rotllo entre els seus membres, cosa que afavoreix en gran mesura la productivitat i el clima de treball.
 8. Les dinàmiques dinteracció i networking que es generen en un coworking afavoreixen la captació de talent. Els coworkers poden crear una xarxa de contactes on trobin tant persones interessades a sumar-se al seu projecte, com projectes amb què els interessaria col·laborar.

 

Quins són els desavantatges del coworking?

Tot i que el coworking està prenent cada cop més pes com a espai de treball entre professionals i empresaris, potser no sempre són l’opció adequada per a tot tipus d’empreses o equips de treball. Aquests són alguns dels inconvenients que pot trobar una persona o un grup de persones que busquen tenir el seu espai de treball en un coworking:

 1. Els espais compartits d’un coworking ofereixen menys privadesa que una oficina convencional. Això pot ser un inconvenient per als professionals o equips que treballen amb temes confidencials o que prefereixen treballar sense companyia. Tot i això, encara que no és l’opció més econòmica. Els usuaris sempre podran optar per instal·lar-se en una oficina privada dins del coworking i gaudir dels seus beneficis sense perdre la privadesa.
 2. Actualment l’oferta d’espais de coworking a moltes ciutats del món és força àmplia, i per als professionals pot prendre temps i una mica de paciència navegar entre totes les opcions fins a triar el que millor s’adapti a les seves necessitats. Una manera de fer la cerca més fàcil és començar filtrant per la ubicació, i després seleccionant segons les particularitats que els diferenciïn entre si.
 3. Per a aquells professionals que prefereixen treballar en silenci o que necessiten fer trucades constantment, els espais compartits podrien no ser la millor opció. Tot i això, un coworking té a disposició dels seus usuaris sales de reunions i cabines per a trucades o videoconferències que ajuden a solucionar aquest inconvenient.
 4. Comparat amb el lloguer d’una oficina convencional, un coworking resulta molt més econòmic a causa de que les despeses de servei i manteniment són compartides. Tot i això, si es compara amb treballar des de casa és una despesa més alta. En aquest sentit, cal tenir en compte també que un coworking ofereix més que només un escriptori o una oficina, ofereix també diferents àrees per treballar i fer networking, activitats com workshops i esdeveniments, entre altres beneficis que poden contribuir al creixement d’un negoci.

 

Per qui és el coworking?

Els perfils de professionals que pots trobar a un coworking són cada vegada més variats. Poden ser des de nòmades digitals (professionals que utilitzen les noves tecnologies per treballar i van d’un lloc a l’altre sense establir-se en un lloc de manera permanent), autònoms, emprenedors o startups, fins a empresaris que busquen innovar als seus models de treball. A aquests professionals que habiten en un coworking se’ls coneix com a coworkers.

El coworker

Un coworker per definició podria entendre’s com una persona amb qui treballes o amb qui comparteixes l’espai de treball encara que no sigui el teu company d’equip. Tot i això, quan parlem de coworking és molt més que això. És un membre d’una comunitat de professionals que cerca crear connexions i generar sinergies per impulsar el creixement professional.

Tot i que els perfils i sectors professionals dels coworkers siguin tan diversos, aquestes són algunes característiques que els distingeixen:

 1. Són col·laboradors, estan disposats a compartir la seva experiència i els seus coneixements, i contribueixen activament perquè hi hagi un bon ambient a l’espai de coworking, que sigui propici per créixer i crear amb els altres professionals que l’habiten.
 2. Els mou la innovació i la creativitat, els agrada desenvolupar noves idees i no temen els canvis que tenen com a objectiu millorar.
 3. Són apassionats dels seus projectes, tenen els seus objectius clars i estan decidits a anar-hi.
 4. Tenen inquietuds i preguntes que busquen respondre, així com un gran interès per aprendre i créixer.

Els espais de coworking estan dissenyats pensant en aquests professionals, per tal d’ajudar-los a créixer i treure profit de totes les qualitats que els caracteritzen. T’ha quedat clar què és i per a què serveix un coworking?

 

T’agradaria saber-ne més? No dubtis a contactar amb nosaltres!

També et pot interesar: Sales per hores: La nova fórmula d’èxit de les empreses de formació

Pin It on Pinterest

Share This